Alapfokú Sommelier Iskola

Sommelier logoTisztelt Hölgyem/Uram!

A személyre szóló szolgáltatást megvalósító vendéglátóhelyek nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mindenből a legjobb és legkeresettebb termékeket kínálják. Ezt várja tőlük a vendég és ebből következően még kritikusabb szemmel figyelik az éttermekben, bárokban, kávéházakban felszolgált borok és pezsgők szervírozási színvonalát is.

Sommelier iskola Mert a gondosan összeállított és művészi fokon elkészített ételek, csak akkor érik el a gasztronómia csúcsát, ha ugyanolyan gondossággal és szakmai felkészültséggel ajánlják a hozzá illő borokat, italokat is. A világ számos elismert éttermében külön erre a célra felkészített szakember a Sommelier (bormester) ajánlja a választott ételekhez a megfelelő borokat, italokat, ügyelve arra, hogy kimagasló élményt nyújtson az ételek és italok harmóniája. Az egyre magasabb minőségű borokat kereső vendég, és a kultúráltabb borfogyasztás rendszeres igénye teszi aktuálissá a borok jobb megismerését, valamint azok értékesítéséből elérhető magasabb forgalmat.

A hazai borászat kiváló minőségű borokat kínál a magyar konyha ízletes ételeihez. A borok minőségi különbségeinek felismeréséhez, az italajánlás, szervírozás magas szintű megismeréséhez ad nélkülözhetetlen gyakorlati ismereteket a szeptemberben újból induló, Alapfokú Sommelier kurzus, melynek tematikáját az egyre igényesebb és kultúráltabb borfogyasztást keresők és ezen igények kielégítésére törekvő gasztronómiai szakemberek szempontjai szerint állítottunk össze. Az előadások fejezetei az ASI(Nemzetközi Sommelier Szövetség) oktatási rendszerét követve épülnek fel, figyelembe véve a további, magasabb szintű kurzusokat.

A tanfolyam helye: 1061 Budapest, Jókai tér 7. BORHÁZ -Sommelier Iskola
Részvételifeltétel : A jelentkezéssel egy időben a részvételi díj 50%-ának készpénzben vagy átutalással történő megfizetése.

Az előadások 17 órakor kezdődnek és témától függően 20.00 - 20.30-ig tartanak. Minden előadás második felében kóstolás és borleírás az éppen aktuális borfajtákból (több mint 90 bor kóstolása). A sikeresen vizsgázók oklevelet kapnak felkészültségükről.

Jelentkezni lehet az Online Jelentkezési Lapon vagy a Sommelier Iskolában személyesen, a fent megadott címen.

További tájékoztatás a 30 651-1774 mobilon, illetve az 1 353-4849 telefonszámon.

A kurzus maximális létszáma 15 fő egy alkalommal.
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

AZ ALAPFOKÚ SOMMELIER ISKOLA TEMATIKÁJA

Alább olvasható a kurzus tematikája, amely ízelítője a megújult tananyagnak. 

 1. A bor története, eredete. A bor fejlődésének fontos szakaszai. Az amforától a hordón át a palackos borokig. A híres borvidékek kialakulása.
 2. Organoleptikus alapismeretek elsajátítása. Az egyéni kóstolás-technika kialakítása. Az ízérzetek, íz élmények megismerése. Ki a Sommelier? Mi a feladata, felelőssége? Miben különbözik más borszakértőtől?
 3. Aromák, illatok csoportosítása. Az aromák szerkezete, felismerhetőségük a gyakorlatban.
  Az egyéni illatbank felépítése, mindennapi alkalmazása. Illattömbök kezelése a gyakorlatban.
 4. A bor kémiája - borhibák, borbetegségek - a bor, mint élő anyag.
  Amit a palackos borról tudni kell - sommelier szemmel. A borhibák felismerése.
 5. A bor illata. Az alapvető illatminták érzékszervi elsajátítása. Illatok csoportosítása, felismerésük és rögzítésük. Az ízek és illatok kölcsönhatása.
 6. A bor előállítása. Szőlő fajták, termesztési alapfogalmak, szüretelés. Munkák a présházban - felszerelés, technológia. Világhírű pincészetek, neves borászok és borászatok „titkai”.
 7. Magyarország borvidékei, a történelmi borvidékek. Borföldrajz - talaj és éghajlati adottságok. Természeti adottságok, termesztési szabályozók. A terroir jelentősége.
 8. A szervírozás alapvető szabályai. Fehér és vörösbor felszolgálása. Fogyasztási szokások és változások a gasztronómiában. Vendégek elvárásai. A gasztronómia táplálkozás élettani szerepe és hatása a napi étkezésre itthon és külföldön.
 9. Borok kínálása vagy ajánlása? A bor szerepe az étkezések alatt. A bor értékesítés eltérő szabályai. Borok és ételek: az ízek és érzelmek játéka?
 10. A bor - és más italok - helye és szerepe a mindennapi étkezéseknél. Mit mihez ajánljunk, mikor és hogyan fogyasztjuk. Ételek - italok harmóniája. A borok és egyéb italok nemzetközi szervírozási protokollja.
 11. VIZSGANAP (írásbeli teszt és organoleptikus borfelismerés)

poharak
Weblap készítés