Középfokú Sommelier Iskola

Sommelier logoTisztelt Hölgyem/Uram!

Az elmúlt tizenöt esztendő alatt több mint háromszáz hallgató végezte el az Alapfokú Sommelier tanfolyamot, ahol megismerhették az alapvető pinceműveleteket és elsajátíthatták a borkóstolás valamint az italajánlás alapelemeit.

Az egyre igényesebb fogyasztási kultúrával érkező vendégek számára fontos, mennyire felkészült szakember kalauzolja őt és meghívott vendégeit a gasztronómia varázslatos útjain. Felejthetetlenné lehet tenni minden egyes alkalmat, amit az étterem asztalánál töltünk el. Egy fontos dologra azonban nagyon ügyelni kell - az asztalnál eltöltött idő élménye semmiképpen sem lehet negatív!

A legkiválóbb konyha sem adhat maradéktalan sikert az ételekkel harmonizáló italok nélkül, amelyet gondosan ajánlanak hozzá, és szakértelemmel szervírozzák.

Sommelier Iskola Ez a Sommelier művészete, amit sok tanulással, folyamatos képzéssel lehet elérni és állandó szinten tartani. Mindezek ismeretében és a nagy érdeklődésre való tekintettel indítjuk el ismét a Haladó szintű Sommelier Tanfolyamot amelyet a hagyományos magyar és a nemzetközi gasztronómia valamint az ASI (Nemzetközi Sommelier Szövetség) szempontjai szerint állítottunk össze, figyelembe véve az egyre emelkedő szakmai elvárásokat és a gasztronómiai szokások változásait.

A tanfolyam helye: 1061 Budapest, Jókai tér 7. BORHÁZ – Sommelier Iskola.
Részvételi díj: 110.000.- Ft + ÁFA, amely magába foglalja az írásos anyagok, a bemutatott borok és a borkorcsolyák árait. Vizsgadíj 5,000.- Ft + ÁFA.
Részvételi feltétel: A jelentkezéssel egy időben a részvételi díj 50%-ának készpénzben vagy átutalással történő megfizetése.

Az előadások 17 órakor kezdődnek és a témától függően 20,00 – 20,30-ig tartanak. Minden alkalommal kóstolás és borleírás az éppen aktuális borfajtákból. A kóstolt borok fajtájától és mennyiségétől függően az előadások az említett időpontoknál később is végződhetnek!

Jelentkezni lehet az Online Jelentkezési Lapon vagy a Sommelier Iskolában személyesen, a fent megadott címen. További tájékoztatás a 30 651-1774 mobilon és az 1 353-4849 telefonszámon.

A kurzus maximális létszáma 15 fő egy alkalommal!
A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el!

A KÖZÉPFOKÚ SOMMELIER ISKOLA TEMATIKÁJA

Alább olvasható a kurzus tematikája, amely ízelítője a megújult tananyagnak.

 1. Illatminták, aromák elemzése, az íz élmények felfrissítése. Kóstolás felsőfokon: különleges érlelésű, magas értékű borok összehasonlító kóstolása.
 2. A bor élete – boranalízis, kémiai és mikrobiológiai folyamatok.
 3. A minőségi borok készítésének főbb kérdései. A fehér- és vörösborok előállításának speciális szempontjai. A tengerentúl borai: Amerika, Argentína, Ausztrália, Chile, Dél-Afrika, Újzéland.
 4. Italajánlás mesterfokon. A felszolgálás mesterfogásai. Egyéni borválaszték összeállítása.
  Illatminták a gyakorlatban – összehasonlító tesztek.
 5. A világ nagy borvidékeinek borai: Olaszország, Franciaország, Spanyolország. Nemzetközileg ismert, illetve egyedi fajtáik. Szőlő és bortermelés gyakorlata a nemzetközi borvilágban. Hagyomány és csúcstechnológia ötvözése, avagy mindent a minőség érdekében.
 6. Rendezvények italválasztéka, ajánlási szempontok, szervírozás. Konferenciák, kiállítások, koncertek étel és ital összeállításának gyakorlati szempontjai. Különleges események különleges borai.
 7. A pezsgő története, készítése, érlelése. Pezsgőfajták. A pezsgőfogyasztás tradíciója, a pezsgő szervírozás nemzetközi szabályai. A pezsgők helye a menüsorban.
 8. Jellegzetes magyar borfajták (Juhfark, Kéknyelű, Leányka, Bakator, Ezerfürtű, Furmint, Hárslevelű, Kadarka, Turán, Zenit, Zéta, Zeusz stb.) - összehasonlításuk a híres világfajtákkal.
 9. Különleges borok: a sherry bor évezredes története. A borvidék adottságai, kultúrája. A borok készítése, érlelése és szervírozása. Borgasztronómiai ajánlásuk. A Málaga bor.
 10. Különleges borok: a portói bor legendás története. A borvidék kialakulása, mai területi struktúrája, jövője. A Madeira bor. A portói gasztronómia ajánlásai.
 11. A borpárlatok: armagnac, brandy, cognac, weinbrand. Történetük, készítésük, érlelésük. Ajánlásuk nemzetközi szabályai, szervírozás. Fogyasztásuk változó tendenciája.
 12. Digestive italok és likőrök – helyük az ételsorban, szervírozásuk. Fogyasztásuk étkezés után, illetve étkezésektől függetlenül.
 13. Gabonából és más növényekből készülő párlatok megismerése. A whisky, vodka, tequila, rum eredete. Helyük és szerepük a menüsorban. Szervírozásuk nemzetközi alapszabályai.
 14. Az eredeti gyümölcspálinkák készítésének nemzeti és nemzetközi technológiái, szabályai. Az évszázados fogyasztási szokások és a mai rossz beidegződések a pálinkák világából.
 15. VIZSGANAP (írásbeli teszt és organoleptikus borfelismerés)


poharak
Weblap készítés