Mindennapi Sommelier Ismeretek
NEM CSAK SZAKMABELIEKNEK!
Az éttermekben ajánlott borokon túl egyre többen fedezik fel a jó borokat a mindennapi kellemes és kulturált társasági borozgatáshoz. Egyre gyakrabban válik a baráti, családi, sőt, az üzleti társalgás témájává a borok lenyűgözően színes világa.
Mindenképpen jól járunk, ha ismerősként mozgunk a hazai borkultúrában és tudunk beszélni közösségi élményekről. Mert vannak!
Erre készít fel az alábbi tematika anyaga!
- Sommelier feladata – szerepe a „mindennapi gasztronómiában". A foglalkozás története. Organoleptikus alapismeretek elsajátítása. Az egyéni kóstolás-technika kialakítása.
- A bor illata. Az alapvető illatminták érzékszervi elsajátítása. Illatok csoportosítása, felismerésük és rögzítésük. Az ízek és illatok kölcsönhatása.!
- Magyarország borvidékei, a történelmi borvidékek. Borföldrajz - talaj és éghajlati adottságok. A terroir fogalma. Szőlő fajták, termesztési alapfogalmak, szüretelés. A szőlő feldolgozása - felszerelés, technológia. Büszkeségünk a tokaji bor!
- A mindennapi borszervírozás fortélyai. A jó tárolás haszna, fogyasztási hőmérséklet, palackbontás, bortöltés. Dekantálás - hogyan és mikor kell alkalmazni?! Pohárismeret a mindennapokra. Borlap vagy itallap?
- Ételek - italok párosítása. A bor - és más italok - helye és szerepe az étkezéseknél. A mindennapok menüi és borai. Hogyan ínyenckedjünk?
- Mi lehet PÁLINKA? Barangolás a pálinkák zamatos világában. A pálinkafőzés fortélyai. Mikor, mihez és hogyan fogyasszuk a pálinkát? Mi az ideális hőmérséklet?
- V I Z S G A N A P (írásbeli teszt és organoleptikus borfelismerés)
Tanfolyam részvételi díja: 65.000.- + ÁFA